INTRAMA на Германско-Бугарски економски форум

INTRAMA учествуваше во програмата на Германско-бугарскиот економски форум во Софија, Бугарија.

Настанот е последниот дел од годишната тема на Германско-бугарската индустриска и трговска комора (ГБИТК) за 2022 година - „Одржлив економски раст“. Годишната тема за 2022 година на ГБИТК и партнерските компании од различни сектори на Германско-бугарските економски односи, ја поддржува економската конкурентност преку еколошка, социјална и одржлива одговорност и на тој начин го отвора патот за одржлив економски раст.

Официјални гости беа г. Никола Стојанов - министер за економија и индустрија, г-дин Александар Пулев - министер за иновации и раст, г-дин Емил Мингов - заменик министер за труд и социјална политика, г-дин Тим Курт - претседател на ГБИТК и г. Мориц Сејлер - раководител на економскиот оддел во Амбасадата на Сојузна Република Германија.

Во воведниот дел од настанот, д-р Митко Василев - генерален директор на ГБИТК го презентираше меморандумот подготвен од партнерските компании, адресиран до Владата на Република Бугарија и нејзините институции до регионите, општините и градските собранија во државата. Во меморандумот се претставени активностите што ги преземаат компаниите-партнери на полето на одржливиот економски развој, се посочуваат предизвиците, се предлагаат решенија за нивно надминување и се апелира за здружување на напорите меѓу државата и бизнисот за создавање мотивирачка средина за понатамошен развој на компаниите, јавниот сектор, општините и заедницата.

На форумот, партнерите на годишната тематска иницијатива - INTRAMA, BASF, DQS Bulgaria, Kaufland Bulgaria, Festo Production, Fraport Twin Star Airport Management Bulgaria, Nasekomo и Siemens ги претставија своите добри практики и одржливи проекти, спроведена прекугранична размена на информации и знаење.

INTRAMA ги претстави своите одржливи решенија и проекти во производството на пакувања со бариера за оптимална рамнотежа помеѓу спречувањето на отпадот од храна и заштитата на животната средина, со што е можно повеќеслојното пакување со бариера да се вклучи во циркуларната економија. Главните моменти беа рециклирачките вакуум фолии развиени од компанијата, сертифицирани во германскиот институт „Institut Cyclos - HTP“ и програмата за одржливост на ИНТРАМА „Reduce for a better planet use“, чиј инструментариум за постигнување на своите цели ги вклучува најтенката ламинирана 11 слојна фолија со висока бариера и антифог во светот - TOP IN L HB HT 35 AF.