Историја

1993 година - Воспоставување на INTRAMA Services GmbH во Берлин, Германија и поставување на темелите на INTRAMA Group. Во моментов, INTRAMA Services GmbH е со седиште во Бремен и е сопственик на сите други компании во групата.

1994 година - Воспоставување на ИНТРАМА во градот Добрич и започнување на трговска активност во Бугарија.

1995 година - Прво учество на ИНТРАМА на саем. Во времето на Техничкиот меѓународен саем во Пловдив, беше реализирана првата продажба на машина.

1997 година - Првата регионална канцеларија на ИНТРАМА отвора врати во градот Ловеч.

1997 - 2000 година - Градење регионална трговска и услужна структура на ИНТРАМА.

2001 година - Воспоставување на ИНТРАМА ДООЕЛ во Македонија, Струмица

2004 година - Релокација на седиштето на компанијата од Добрич во Софија.

 - INTRAMA започна со производство на фолија и кеси за вакуум пакување. Во мала работилница во градот Асеновград, е пуштен во употреба првиот екструдер за тро слојна фолија од ракав со дебелини од 70 до 250mm. Инсталацијата е дизајнирана и изработена од вработените INTRAMA со поддршка на локални специјалисти. Околу 5 вработени се вклучени во производството во Асеновград.

2005 година - Отворање на нова база на ИНТРАМА во Герман, Софија, која се состои од канцеларии, магацини, логистика и производствени погони со вкупна површина од 5 415м2.

2006 година - Производството на фолии и пликови замав и се имплементира уште еден екструдер за трислојни ракави од 200 до 500mm.

- Во истата година се купува сопствена зграда во гр. Пловдив, која е пренаменета и реконструирана во производствена.

- Првиот извоз на вкуум фолија и кеси веќе е факт - Македонија е првата земја во Европа, каде ИНТРАМА ги извезува своите производи

2007 година - Производството на фолии и кеси се пресели од Асеновград во новата производствена зграда во Пловдив.

- Воспоставување на INTRAMA S.R.L. во Романија, Тимишоара

2008 година - Набавка и распоредување на третиот трислоен екструдер за фолија од 200 до 500 mm.

- Преместување на опремата за производство на ИНТРАМА во производствената зграда во Пловдив. Така сите активности поврзани со производство на фолии и готови кеси се концентрира во Пловдив.

- Воспоставување на нова компанија во групата - ИНТРАМА ПРОТЕК ЕООД со производство и производство на фолии и кеси за вакуум пакување. ИНТРАМА ПРОТЕК го спроведува целокупното производство и придружното производство и помошни активности на вакуум фолија и кеси.

2009 година - Одделот за дизајн на INTRAMA започна со развивање на прототип за автоматска линија за пакување со вакуум. Прототипот ги поминува сите потребни тестови и е подготвен за премиера на бугарскиот пазар.

2010 година - Прва продажба на автоматско пакување на INTRAMA Pioneer во Бугарија.

- Последната генерација на печатарска машина ГАЛУС со можност за флексо печатење со 7 бои е ставена во функција во печатната база на ИНТРАМА во Софија. Печатењето етикета на ролка е веќе дел од производството на компанијата.

2011 година - Првиот извоз на произведена од INTRAMA автоматска линија за пакување e реализиран во Македонија

2013 година - Првата продажба на автоматска машина за вакуум пакување на INTRAMA Accent

- Воспоставување на ИНТРАМА Косово Шпк во Косово.

- Неколку месеци подоцна, INTRAMA SRB е основана во Србија, Ниш.

2014 година - Набавка и имплементација на четврта инсталација за екструзија за 5-слојна фолија за вакуум пакување. Инсталацијата е изградена од вработените INTRAMA, а главата на екструдерот е купена во рамките на ОП "Иновации и конкурентност" од Европскиот фонд за регионален развој.

- INTRAMA започна со производство на 10-слојна долна фолија за автоматски машини.

- Инсталациите 3 и 4 за производство на вакуум фолии се усовршуваат со воведување на гравиметриско дозирање за да се обезбеди единствен и стабилен квалитет на производството.

- Технолошкиот парк во производствената база во Пловдив се проширува со купување на машина за конфекционирање JOKE,  машина за производство на кеси од ракав и рамна фолија.

- Истата година ИНТРАМА го реализира својот прв извоз на фолии и кеси за вакуум пакување надвор од Европа - во Јужна Африка.

- ИНТРАМА ДООЕЛ Македонија официјално ја отвори својата нова зграда во Струмица.

2015 година - Инсталација на петиот екструдер за трослојна фолија од 200 до 500mm во производствената зграда во Пловдив.

2016 година  - INTRAMA ги удира темелите на својата нова база за производство на флексибилно пакување, на TIZ Пловдив. Ќе бидат изградени производни, логистички, магацински и административни простории од 13.217 м2. Планираната инвестиција изнесува 20 милиони лева и ќе обезбеди околу 110 работни места.

 - Стартира производството на автоматскиот уред за полнење на слајс - BELUGA.

2017 година - Воспоставување на ИНТРАМА Албанија Шпк во Албанија, Тирана

- За помалку од една година е изградена новата фабрика на ИНТРАМА за производство и печатење на флексибилна амбалажа во ТИЗ Пловдив. Воведени се најновиот систем за екструдирање на 9-слојни фолии, машина за флексопечатење, ламинирање и машина за разрежување на ролни. Со овие нови капацитети, INTRAMA го проширува своето портфолио започнувајќи да произведува до 18 слојни бариерни фолии и печатење на различни видови фолија.

- INTRAMA инвестира во нова машина за флексо-печатење на етикети. Како резултат на новата инвестиција, INTRAMA нуди флексо-печат на етикета во ролни од 8 бои, на самолепливи и нелепливи материјали.

Во моментов, структурите INTRAMA имаат вкупно 236 вработени, од кои 76 се INTRAMA Protek. Создадовме тим, структури и производство со кои може да се фалат неколку компании во Бугарија. Ние работиме веќе 25 години и одиме напред!